ZUPA Z KASZĄ MANNĄ

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszną staropolską zupą z kaszą manną.

Składniki:

– 1.5 l lekkiego rosołu ( może być z koncentratu )
– 20 dag chudej wędzonej szynki
– 3 kopiaste łyżki kaszy manny
– 2 żółtka
– sól, pieprz, przyprawa do zupy, zielenina

Przyrządzanie:

Do gorącego rosołu dodajemy bardzo drobno posiekaną lub rozdrobnioną w malakserze szynkę, zagotowujemy, na wrzątek sypiemy, cały czas dokładnie mieszając, kaszę mannę, ponownie zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu ( często mieszając, by nie powstał tzw. kożuszek ), aż kasza będzie miękka. Zestawiamy z z ognia. Żółtka łączymy z 2 łyżkami zimnej wody, rozprowadzamy zupą, składniki łączymy, dodajemy przyprawy, zieleninę. Podajemy zaraz po przygotowaniu ( zupa nie nie nadaje się do odgrzewania ).