Dzisiaj przedstawiamy przepis nadesłany przez Panią Irenkę na pyszną zupę cygańską
Składniki:
2 litry wywaru z kośći ,
50 dkg. papryki,
30 dkg. kiełbasy,
20 dkg. cebuli,
tłuszcz ,
3 łyżki mąki,
przyprawy (papryka słodka i ostrej,pieprz czarny,sól),
przecier pomidorowy,
natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Cebule pokroić w kostke, zeszklić na patelni z tłuszczem dodać papryke pokrojoną w kostkę i dusić kilka minut.Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Do wywaru dodać paprykę z cebulą, ziemniaki, kiełbasę ( można też dodać pierś z kuczaka) pokrojoną w kostkę. Śmietanę rozmieszać z mąką i doprawić do smaku i dodać przecier pomidorowy.
Przepis wg Pani Irenki.