ZUPA CYGAŃSKA

Dzisiaj przedstawiamy przepis nadesłany przez Panią Irenkę na pyszną zupę cygańską

Składniki:

2 litry wywaru z kośći ,

50 dkg. papryki,

30 dkg. kiełbasy,

20 dkg. cebuli,

tłuszcz ,

3 łyżki mąki,

przyprawy (papryka słodka i ostrej,pieprz czarny,sól),

przecier pomidorowy,

natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Cebule pokroić w kostke,  zeszklić na patelni z tłuszczem dodać papryke pokrojoną w kostkę i dusić kilka minut.Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Do wywaru dodać paprykę z cebulą, ziemniaki, kiełbasę ( można też dodać pierś z kuczaka) pokrojoną w kostkę. Śmietanę rozmieszać z mąką i doprawić do smaku i dodać przecier pomidorowy.

Przepis wg Pani Irenki.