Za oknami naprawdę wiosenna pogoda. Niestety taka aura sprzyja rozwojowi różnych wirusów. Jak uniknąć sezonowych przeziębień? Najlepiej do swojej diety włączyć dużą ilość warzyw. Dzisiaj opisujemy
właściwości lecznicze pietruszki
Pietruszka to roślina, która obfituje w:
– witaminy: C, A, B1, B2, P;
– składniki mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo;
– metale: lit, wanad, tytan, molibden.
Zawartość witaminy C w pietruszce jest bardzo duża i wynosi 300 mg w 100 g zielonych listków. Spożycie 1 łyżki drobno pokrojonych liści dziennie zaspokaja potrzeby organizmu na tę najważniejszą z witamin. Witamina C zachowuje się w liściach suszonych.
Nasiona pietruszki zawierają olejek eteryczny, który w całości przechodzi do naparów i wywarów, zwiększa wydzielanie śliny, pobudza produkcję soku żołądkowego, przyspiesza przechodzenie zawartości żołądka do jelit, pobudza ich ruchy robaczkowe, zmniejsza tworzenie się gazów i działa stabilizująco na florę bakteryjną.
Wszystkie części pietruszki, ale najbardziej wyciągi z nasion wzmacniają wydzielanie żółci. Pietruszka jest najbardziej znana z właściwości moczopędnych. Pobudzając wydzielanie moczu, uwalnia organizm od nadmiaru wody, a przede wszystkim od soli kuchennej.
Należy jednak nie przesadzić z dużą ilością pietruszki w przypadku choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, długotrwałych biegunkach i przy ostrych chorobach nerek i dny. Uważnie powinny używac także pietruszki kobiety w ciąży.
Gdy mamy złe trawienie, słaby apetyt, obniżoną kwasowość soku żołądkowego, czy także skłonność do uporczywych wzdęć to należy dodać świeże listki pietruszki do potraw lub spożyć 2 -3 średniej wielkości korzenie ugotowane w zupie.
Można także spożywać ususzony i zmielony korzeń pietruszki.
1 łyżeczkę ususzonego korzenia zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, przecedzamy i pijemy po 1 filiżance na 20 minut przed jedzeniem.
Przy dolegliwościach pęcherza moczowego i dróg moczowych wskazane jest picie wywaru z korzeni pietruszki świeżej lub suszonej. 2 łyżki na litr wody.Wywar pijemy po 2 – 3 łyżki stołowe.
Jeśli mamy problem z kamicą pęcherzową lub nerkową, stanami zapalnymi pęcherza moczowego, zapalenia miedniczek nerkowych i powiększenia lub zapalenia gruczołu krokowego to wywary musimy przygotowywać w większej ilości wody. Ważne jest w tych przypadkach zmniejszenie koncentracji moczu i płukanie dróg moczowych. 1 korzeń pietruszki razem z liśćmi i łodygami siekamy jak najdrobniej i zalewamy 1 l wrzącej wody. Gotujemy 15 minut, odcedzamy i pijemy po 1 filiżance wywaru 3 razy dziennie. Można użyć też zamiast korzeni i liści nasion pietruszki w proporcji 1 łyżeczka na 2 szklanki wody.
Natomiast jeżeli chcemy zmniejszyć skurcze w naczyniach serca i obniżyć ciśneinie krwi to stosujemy nasiona pietruszki. 1 łyżeczkę nasion zalewamy 1 szklanką zimnej przegotowanej wody i pozostawiamy na 2 godziny w naczyniu przykrytym szczelnie pokrywką. Tak przygotowany wywar przecedzamy i pijemy po 1 łyżce stołowej 3 – 4 razy dziennie.
Najprostszym sposobem, aby zapewnić sobie zapas pietruszki jest suszenie liści wraz z łodyżkami na słońcu albo w piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza. Łodyżki wiążemy w niewielkie pęczki, a korzenie tniemy w cienkie plasterki albo wąskie paseczki.
Nie jest zalecale solenie zielonej naci, ponieważ solanka pozbawia pietruszkę zawartych w niej witamin.
Można pietruszkę uprawiać w doniczkach lub skrzynkach ustawionych na oknie.