W okresie zimowym szczególnie jesteśmy narażeni na choroby. Zadbajmy o to, aby odporność naszą i naszych bliskich zwiększyć maksymalnie.
Jak jednak zwiększyć naszą odporność? Witaminy – to jest rozwiązanie
Dobrze dobrana dieta to klucz do przetrwania tego trudnego okresu. Dzisiaj WITAMINY. Gzie ich szukać?
Witamina | Źródło |
C | – świeże owoce: czarna porzeczka, owoce cytrusowe, agrest, truskawki, owoce dzikiej róży i rokitnika – warzywa: kiszona kapusta, brokuły, kalafior, pomidory, papryka, ziemniaki, koper włoski, szpinak, natka pietruszki, – rzeżucha, kiełki zbóż i soi |
A | – produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, drób – ryby morskie – masło – jajka – mleko i jego przetwory – żółte i pomarańczowe owoce i warzywa (np. marchew, papryka, banany, brzoskwinie, morele) |
B6 | – drób – wątroba wołowa – płatki owsiane – brązowy ryż – drożdże – zielone warzywa – ziemniaki |
E | – całe ziarna – kiełki pszenicy – produkty zbożowe razowe – migdały i orzechy – awokado – olej kukurydziany i arachidowy – ryby – ciemnozielone warzywa liściaste – groch – owoce dzikiej róży |
Codziennie musimy przyjąć określoną dawkę witamin, ale zdecydowanie lepiej gdy zrobimy to zjadając pyszne owoce i warzywa niż tabletki i suplementy diety. A porcja owoców na śniadanie to nie tylko dostarczenie witamin do naszego organizmu, ale również duża dawka lepszego samopoczucia.
W dziale KULINARIA znajdziecie ciekawe przepisy na sałatki zarówno z warzyw jak i owoców.
Smacznego!