Okres grillowy zaczął się na całego. Dzisiaj jednak przedstawiamy Wam przepis na pyszny schab, który można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Jako mięso na obiad, jak również jako przekąska podczas spotkania towarzyskiego. Nie samym grillem w końcu człowiek żyje 😉 Schab pieczony to idealna alternatywa.
Składniki:
– 1,5kg schabu
– marchewka
– cebula
– liść laurowy, pieprz, sól
– kieliszek białego wina
– bazylia
– olej, marynowane cebulki
– 1 szklanka soku jabłkowego
– 2 cytryny
Przyrządzanie:
1. Marchewkę i cebulę pokroić, zalać 1 litrem wody. Dodac przyprawy gotować 20 minut. Ostudzić i wymieszać z winem i solą. Włożyć mięso, pozostawić na kilka godzin.
2. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, obsmażyć na oleju. Oprószyć pieprzem i bazylią, włożyć do brytwanki, podlać 2 szklankami marynaty i sokiem jabłkowym.
3. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Dodać osączone z zalewy cebulki, piec jeszcze 40 minut, co jakiś czas podlewać sosem.
4. Cytryny sparzyć, jedną pokroić w plasterki z drugiej wyciąć wiórki. Schab pokroić na plastry przełożyć plastrami cytryny, posypać wiórkami.