Święta zbliżają się wielkimi krokami, ostatnie porządki pewno już za nami. Czas pomyśleć o tym, jakie potrawy zawitają na naszym świątecznym stole. My dzisiaj przedstawiamy przepis na pyszną rybę wigilijną.
Składniki:
• Filety karpia bez ości ,sandacza lub innej ulubionej ryby 2 duże lub 4 małe
• 1 marchewka ugotowana al dente
• 1 ogórek konserwowy
• kawałek sparzonego pora
• 1 posiekana łyżka natki pietruszki
• 1 posiekana łyżka koperku
• sól
• pieprz cytrynowy
• olej do smażenia
• 2 jajka
• bułka tarta do panierki
• sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Filety umyć (zamrożone odmrozić) wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę ugotować al dente, wystudzić, pokroić w słupki, sparzyć kawałek pora, ogórki, pokroić w słupki, układać na środek ryby ,posypać zieleniną, zwijać roladki, spinać wykałaczkami. Panierować najpierw w bułce ,potem w jajku i na koniec znów w bułce.
Smażyć w 160 st C 9-10 min w frytkownicy lub głębokim oleju na patelni.