Dzisiaj przepis na pyszny torcik serwy, który nie jest najprostszy i jest dość czasochłonny, ale efekt końcowy gwarantowany!
Składniki:
4 jajka,
1 i 3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
2 łyżki budyniu śmietankowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki mielonych orzechów,
1 tabliczka gorzej czekolady,
5 dag pistacjów,
15 dag mieszkanki kandyzowanych owoców,
5 łyżeczek żelatyny,
2 małe kremówki,
80 dag twarogu.
Sposób przygotowania:
Białka ubić i wsypać 6 łyżek cukru, 1 torebkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Dodawać stopniowo żółtka miksując. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem oraz mielonymi migdałami. Taką mieszankę wsypać do jajek i dokładnie wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 180 st.
Ciasto wystudzić. Teraz przygotowujemy masę.
Czekoladę, pistację oraz kandyzowane owoce posiekać. Biszkopt przekroić w poprzek. Wierzch pokroić na 8 trójkątów. Okrągłą miseczkę wyłożyć przezroczystą folią. Ułożyć w niej ciasno trójkąty ciasta, szpicami do spodu.
Pół szkalnki wody zagotować z cukrem, przez ok. 5 minut i przestudzić. Żelatynę rozpuścić. Połowę kremówki ubić. Twaróg wymieszać z przygotowanym syropem i wymieszać. Krem połączyć z żelatyną.
Kilka kandyzowanych owoców i trochę posiekanej czekolady oraz pistacjów odłożyć do dekoracji, resztę dodać do kremu i wymieszać delikatnie. Wstawić na kilka minut do lodówki. Do tężejącej masy dodać ubitą śmietaną i ostrożnie wymieszać. Krem przełożyć do wyłożonej ciastem miseczki. Przykryć pozostałym krążkiem biszkopta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Tort wyjąć z lodówki i delikatnie usunąć folię. Pozostałą śmietane ubić na sztywno z resztą cukru waniliowego. Posmarować dookoła cały torcik. Udekorować owocami kandyzowanymi, czekoladą oraz pistacjami.
Smacznego