Pyszne gofry – to cudowny smak, wspomnienie lata, wakacji, dzieciństwa. Uwielbiam gofry i w sumie to nie znam osoby, która ich nie lubi. Dlaczego więc mam czekać przez cały rok, aż znów będę się mogła delektować ich smakiem. Fakt, że te gofry jedzone w ciepły wieczór, podczas spaceru po plaży, smakuje jakby troszkę inaczej 😉 ale od czego mamy wyobraźnię? To co, zabieramy się za przygotowanie.
Co będzie nam potrzebne aby przygotować pyszne gofry?
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 żółtka
- 2 białka
- Szczypta soli
- Olej do wysmarowania gofrownicy
No i oczywiście gofrownica, która obowiązkowo powinna się znaleźć w każdym domu ;).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i miksujemy ok 5 minut. Gofrownica musi być dobrze rozgrzana, za pomocą pędzelka „malujemy” gofrownicę olejem i wylewamy małą chochelką pierwszą porcję. Gofry pieczemy 3-4 minuty, aż do ich zarumienienia się. Po tym czasie będą znakomite, chrupiące i zawsze będzie ich za mało 😉
Takie gofry koniecznie musimy przyozdobić. U mnie w domu oczywiście wszyscy chcą na słodko z owocami. Dodaję więc bitą śmietanę, owoce (truskawki, ananasy, brzoskwinie, jagody, maliny…) i polewam rozpuszczoną czekoladą lub syropem klonowym.
Po prostu palce lizać. Z takim daniem, nawet w zimny, jesienne wieczór poczujecie się mega wakacyjnie. POLECAM!