Przepis na pastę z jarmużu

Jarmuż to najmniej wymagająca roślina z rodziny kapustowatych. Często dostajemy od czytelników sygnały, że jest trudno dostępny w warzywniakach. A może zaczniecie uprawiać własną grządkę z tym warzywem? Jarmuż nie ma specjalnych wymagań odnośnie do gleby, nasiona wysiewamy do gruntu w czerwcu. Rośnie w formie rozety i właśnie teraz, jesienią możemy korzystać z jego walorów smakowych i zdrowotnych, obrywając liście od dołu.

jarmuż1

Mrozoodporność – to największa zaleta tego warzywa. Kiedy na grządkach nie ma już plonów, jarmuż nadal się pięknie zieleni. Niskie temperatury nie są mu straszne. W czasie przymrozków można przykryć go słomą.

Jarmuż:

  • jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia
  • ma wiele witamin, m.in.: A,C,E,K i wit. z grupy B
  • to źródło magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego
  • ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
  • poprawia produkcję krwinek czerwonych
  • wzmacnia serce i układ nerwowy
  • spożywany regularnie pomaga leczyć problemy skórne, wzmacnia włosy i paznokcie
  • osoby mające problemy z nerkami powinny go unikać (zawiera szczawiany)
  • mogą spożywać go dzieci po 8. miesiącu życia.

Pasta z jarmużu

Składniki:

  • 3 szklanki liści jarmużu
  • ząbek czosnku
  • filiżanka oliwy z oliwek
  • filiżanka ziaren słonecznika
  • pół filiżanki migdałów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • nieduży kawałek sera żółtego typu parmezan
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

Po opłukaniu i wysuszeniu liści wycinamy twarde części (są gorzkie). Słonecznik i migdały prażymy na suchej patelni. Obieramy czosnek i kroimy go drobno. Ser rozdrabniamy palcami czy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sos sojowy, oliwę i kurkumę. Całość blendujemy. Świetnie smakuje z pieczywem domowej roboty, z makaronem pełnoziarnistym.