Jarmuż to najmniej wymagająca roślina z rodziny kapustowatych. Często dostajemy od czytelników sygnały, że jest trudno dostępny w warzywniakach. A może zaczniecie uprawiać własną grządkę z tym warzywem? Jarmuż nie ma specjalnych wymagań odnośnie do gleby, nasiona wysiewamy do gruntu w czerwcu. Rośnie w formie rozety i właśnie teraz, jesienią możemy korzystać z jego walorów smakowych i zdrowotnych, obrywając liście od dołu.
Mrozoodporność – to największa zaleta tego warzywa. Kiedy na grządkach nie ma już plonów, jarmuż nadal się pięknie zieleni. Niskie temperatury nie są mu straszne. W czasie przymrozków można przykryć go słomą.
Jarmuż:
- jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia
- ma wiele witamin, m.in.: A,C,E,K i wit. z grupy B
- to źródło magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego
- ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
- poprawia produkcję krwinek czerwonych
- wzmacnia serce i układ nerwowy
- spożywany regularnie pomaga leczyć problemy skórne, wzmacnia włosy i paznokcie
- osoby mające problemy z nerkami powinny go unikać (zawiera szczawiany)
- mogą spożywać go dzieci po 8. miesiącu życia.
Pasta z jarmużu
Składniki:
- 3 szklanki liści jarmużu
- ząbek czosnku
- filiżanka oliwy z oliwek
- filiżanka ziaren słonecznika
- pół filiżanki migdałów
- 2 łyżki sosu sojowego
- nieduży kawałek sera żółtego typu parmezan
- szczypta kurkumy.
Przygotowanie:
Po opłukaniu i wysuszeniu liści wycinamy twarde części (są gorzkie). Słonecznik i migdały prażymy na suchej patelni. Obieramy czosnek i kroimy go drobno. Ser rozdrabniamy palcami czy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sos sojowy, oliwę i kurkumę. Całość blendujemy. Świetnie smakuje z pieczywem domowej roboty, z makaronem pełnoziarnistym.