Dynia to warzywo, o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Miąższ dyni możemy wykorzystać do przygotowania pysznej zupy – kremu, do racuchów, do ciast. Również pestki znajdą swoje zastosowanie – dodane do sałatek nadają im specyficzny smak.
Dynia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, kwas foliowy, B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. I to co najważniejsze – pomaga w odchudzaniu. I to chyba jest najważniejszy powód, dla którego należy często korzystać w kuchni z tego warzywa, szczególnie że nie traci ona swoich właściwości nawet po obróbce termicznej.
Dzisiaj przedstawiamy przepis na ciasto z dyni:
Co będzie nam potrzebne:
– 2 szklanki startej dyni;
– 1 szklanka cukru;
– 1 szklanka oleju;
– 2 szklanki mąki;
– 4 jajka;
– 1/2 proszku do pieczenia;
– 2 łyżeczki cynamonu;
– 1 cukier waniliowy;
Sposób wykonania:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej i mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Do masy dodać startą dynię i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Po ostygnięciu, można polać ciasto polewą:
w małym rondelku rozpuścić jeden serek topiony (złoty ementaler) wymieszany z pół szklanki cukru pudru. Konieczne jest energiczne i ciągłe mieszanie zanim serek się nie rozpuści i nie połączy z cukrem w jedną masę.
W okresie kiedy dynia nie jest dostępna, można ją zastąpić marchewką. Ciasto smakuje troszkę inaczej, ale jest równie pyszne.
Smacznego.