Siadam wieczorem po całym dniu pracy i ostatnia moja myśl – co zrobić jutro na obiad? Pomysł na szybki obiad, który jednocześnie będzie smakował i dzieciakom i mężowi. Oj tak, to prawdziwy problem. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić szybki przepis na pyszny obiad, który jest nie tyko łatwy w wykonaniu, ale również bardzo szybki. Co będziemy potrzebowały do naszego dania?
- 1 kilogram kitek kurzych;
- 1 kilogram ziemniaków;
- czosnek;
- masło;
- majeranek;
- tymianek;
- sól i pieprz;
- oliwa z oliwek;
- garnek żaroodporny.
Zaczniemy od przygotowania masy, którą będziemy wcierać w kitki i ziemniaczki. Do miseczki wlewamy 10 łyżek oliwy z oliwek. dodajemy 4 ząbki rozgniecionego czosnku, dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki tymianku rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do naszej „mikstury”. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać w miarę jednolitą masę.
Kurze kitki (ok 6 sztuk) dokładnie myjemy i nacieramy przygotowaną wcześniej masą. Ziemniaki dokładnie myjemy i bez obierania, nacinamy i również nacieramy naszą masą. Tak przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym – na spód kładziemy kitki, na górze ziemniaczki. Odstawiamy całość na noc do lodówki.
Gdy wrócimy z pracy szybciutko wyciągamy nasze danie z lodówki, dodajemy kilka plasterków masła, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Mamy teraz chwilkę dla siebie i dla Rodziny. Nasze danie będzie się tak dusiło ok 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaczki i kitki są miękkie. Jeżeli nie – wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
Nasze danie jest gotowe, możemy podawać z surówką z marchewki z ananasem, lub jabłkiem.
Życzę smacznego.