Spagetti alla puttanesca – makaron włoskiej kurtyzany. Pyszny, aromatyczny, sycący i do przygotowania w 15 minut. Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia spaghetti alla puttanesca, podobnie jak jego nazewnictwa. Jednak najbardziej chwytliwa pozostaje teoria, że danie wymyśliły włoskie kurtyzany z Neapolu (puttana to w przetłumaczeniu kobieta lekkich obyczajów).
Chodziło im o przepis na danie bardzo pożywne, sycące i jednocześnie błyskawiczne w przygotowaniu. Najważniejsze było jednak to, aby potrawa pachniała na tyle mocno, żeby zwabiać jak najwięcej klientów do ich domów. Inna teoria głosi, że danie zostało wymyślone w latach 50. XX w. przez właściciela i szefa kuchni restauracji „Rancio Fellone”, Sandro Petti.
Położonej w rejonie należącej do Neapolu wyspie Ischia.
Szef kuchni musiał przygotować coś dla wygłodniałych gości w środku nocy, narzekając, że wyczerpał już zapas składników na jakiekolwiek danie. Jednak goście nie dali za wygraną wołając:„ zrób coś k..z tego co masz”… Szef kuchni sięgnął więc po składniki, które zostały mu w kuchni. I tak, w ten oto sposób powstało spaghetti alla puttanesca . Niezależnie która z tych spekulacji jest prawdziwa, przekaz jest jeden – makaron włoskiej kurtyzany, to idealna potrawa dla zabieganych!
A oto dokładna receptura:
250g włoskiego spaghetti (dobrze sprawdza się Barilla )
400g puszka pomidorów bez skórki, w passacie pomidorowej
1 malutka puszka filecików anchois (30g ryby po odcieku)
w Neapolu i jego okolicach spagetti alla puttanesca robi się bez filecików anchois natomiast w rejonie Rzymu – są podstawowym składnikiem sosu.
20 oliwek – czarnych i zielonych, przekrojone wzdłuż
4 pełne łyżki drobnych kaparów z zalewy
3 cebulki szalotki
4 łyżki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
1 niepełna łyżeczka płatków chili
garść listków natki pietruszki, w całości, bez łodyżek
Sposób przygotowania :
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
- W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany oraz pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
- Dodać fileciki anchois i poddusić na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez
2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, w międzyczasie dodać oliwki. - Dodać płatki chili, wymieszać i jeszcze chwilę razem poddusić. Dodać pomidory z puszki, świeżą bazylię i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
Na zakończenie gotowania:
- Do sosu włożyć odcedzony makaron (nigdy odwrotnie!) następnie wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 – 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać obficie posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron włoskiej kurtyzany- gotowy .
Smacznego!