Kurczak pieczony jest dobry w każdej chyba postaci. ale kurczak na piwie – to już po prostu „niebo w gębie”. Za przepis dziękuję mojej cudownej koleżance – Ani, w swojej kuchni wyczarowywuje prawdziwe cuda. Kurczak na piwie zdecydowanie jest jednym z nich.
Pyszny, chrupiący, aromatyczny … genialny.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania takie uczty?
Lista zakupów:
- kurczak – najlepiej taki ok 1,5 kg;
- miód;
- cytryna;
- olej;
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra;
- piwo butelkowe (ja preferują Warkę strong, ale tutaj pełna dowolność).
Przygotowanie marynaty:
Ania mówi, że robi to na oko. No cóż musimy sobie jakoś dać radę ;). Łyżeczka soli, łyżeczka czosnku granulowanego, pół łyżeczki słodkiej papryki, ćwierć łyżeczki pieprzu i ostrej papryki (no chyba że lubicie ostrzej), pół łyżeczki miodu i pół łyżeczki soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy umytego i osuszonego kurczaka.
Tak przygotowany kurczak ląduje w lodówce na 24 godziny.
Kiedy nasz kurczak będzie „przechodził pyszną marynatą” my możemy spokojnie otworzyć piwo, przelać do wysokiej, schodzonej szklanki i popijając zobaczyć fajny film w TV – polecam „Zapowiedź” z Nicolasem Cage. Film stary, ale świetny.
Po 24 godzinach nasz kurczak jest gotowy, aby go podrumienić.
Butelkę z piwa dokładnie myjemy i oczyszczamy z wszelkich papierków (tak żeby nikt nie wiedział, ze piwo było w domu). Na tak pozbawioną wszelkich śladów butelkę nabijamy kurczaka, wstawiamy do wyższego naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawiamy do niego naszego kurczaka. Po ok 30 minutach do butelki wsypujemy 2 łyżeczki soli i pieczemy dalej. Czynność wsypywania soli powtarzamy co 15 minut. Po 2 godzinach pieczenia kurczak jest gotowy. Prawda, że łatwy przepis? Musicie wypróbować koniecznie.
Smacznego
Przepis otrzymaliśmy od Ani Gałuszki – jeszcze raz wielkie dzięki.