Kajmakowe szaleństwo

Długi weekend majówkowy już niestety za nami. Pozostały super wspomnienia i niestety parę kilogramów do spalenia. Sprawcą tych nadprogramowych kalorii był obłędny w smaku niezapomniany sernik z masa kajmakową. Po prostu kajmakowe szaleństwo. No cóż się nie robi dla takich pyszności.

W takich momentach, żałuję, że nie mam umiejętności poetyckich. Bo to ciasto to prawdziwa poezja. Nie tylko z wyglądu, ale smakowo. I chociaż nie jest to danie standardowe na grila, to jednak pobiło wszystkie inne potrawy. W rolach głównych masa kajmakowa. Już kiedyś podawałyśmy Wam przepis na ciasto z masą kajmakową  Wtedy był to miodownik, który rozpływał się w ustach. Tym razem jest to sernik którego smak  pozostaje w pamięci na bardzo długo.

Już sam jego widok, spowodował, że zapomnieliśmy o kiełbaskach i karczku.

A oto co będzie nam potrzebne do przygotowania tego raju dla podniebienia:

Kajmakowe szaleństwo

Składniki:

  • 1kg twarogu sernikowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • śmietana 36%  (300g)
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 1 puszka kajmaku
  • garść płatków migdałowych
  • 1 pakowanie maślanych ciasteczek
  • 1/2 kostki roztopionego masła

Wykonanie:

Przygotuj sobie formę do pieczenia.  Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Ciasteczka maślane, herbatniki lub ciasteczka owsiane zmiksuj  na piasek następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie, wysyp na dnie formy i ugnieć. Następnie włóż do piekarnika na 170 C na 10 minut.

Sernik:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do drugiej miski przenosimy twaróg i dodajemy mleko skondensowane słodzone, śmietanę, żółtka oraz sypkie budynie. Miksujemy krótko ale  tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek oraz delikatnie mieszamy szpatułką. Masę sernikową przekładamy do tortownicy na  uprzednio podpieczony i wystudzony spód oraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 15 min. Następnie temperaturę obniżamy do 110 stopni i pieczemy 1,5 godz.  Gdy upłynie czas pieczenia, piekarnik wyłączamy ale nie otwieramy drzwiczek i sernik pozostawiamy jeszcze na około 10-15 min. w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do  całkowitego wystudzenia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Na wierzchu zimnego sernika rozsmarowujemy kajmak oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Przechowujemy w lodówce.    Smacznego!