Długi weekend majówkowy już niestety za nami. Pozostały super wspomnienia i niestety parę kilogramów do spalenia. Sprawcą tych nadprogramowych kalorii był obłędny w smaku niezapomniany sernik z masa kajmakową. Po prostu kajmakowe szaleństwo. No cóż się nie robi dla takich pyszności.
W takich momentach, żałuję, że nie mam umiejętności poetyckich. Bo to ciasto to prawdziwa poezja. Nie tylko z wyglądu, ale smakowo. I chociaż nie jest to danie standardowe na grila, to jednak pobiło wszystkie inne potrawy. W rolach głównych masa kajmakowa. Już kiedyś podawałyśmy Wam przepis na ciasto z masą kajmakową Wtedy był to miodownik, który rozpływał się w ustach. Tym razem jest to sernik którego smak pozostaje w pamięci na bardzo długo.
Już sam jego widok, spowodował, że zapomnieliśmy o kiełbaskach i karczku.
A oto co będzie nam potrzebne do przygotowania tego raju dla podniebienia:
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
- śmietana 36% (300g)
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- 1 puszka kajmaku
- garść płatków migdałowych
- 1 pakowanie maślanych ciasteczek
- 1/2 kostki roztopionego masła
Wykonanie:
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Ciasteczka maślane, herbatniki lub ciasteczka owsiane zmiksuj na piasek następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie, wysyp na dnie formy i ugnieć. Następnie włóż do piekarnika na 170 C na 10 minut.
Sernik: