JARZĘBINA

Jarzębina – co w sobie kryje ?

Dzisiejszy spacer zainspirował mnie do podzielenia się z Wami ciekawostką dotyczącą jarzębiny.

Mało kto wie, że jej owoce są cennym surowcem leczniczym i można je wykorzystać w kuchni. Czy ktoś z Was wie, że jarzębina to świetne źródło witaminy A i C ? By jednak jej owoce nadawały się do spożycia, muszą być przemrożone na drzewie lub w zamrażalniku ( przynajmniej przez 2 dni ). UWAGA ! Surowej jarzębiny nie jemy! Suszona i dodatkowo przerobiona na sok lub syrop, a także inne przetwory, ma dobroczynne właściwości dla zdrowia. działa przeciwzapalnie na błony jelit, żołądka, napar z jarzębiny można zastosować przy przeziębieniach, napar z owoców jarzębiny działa pomocnie w kamicy nerkowej, dzięki zawartości garbników jarzębina może działać bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie, z jarzębiny czasem zalecane są przy przewlekłych problemach trawiennych, mogą być stosowane w profilaktyce chorób naczyń krwionośnych (przeciwdziałają rozwojowi wieńcówki i żylakom), Jarzębina oprócz wykorzystania w ziołolecznictwie jest używana także w przemyśle spożywczym. Robi się z niej kompoty, konfitury, galaretki a także nalewki. Znana jest również wódka z jarzębiny – zwana jarzębiakiem.

Jarzębina jest często składnikiem herbatek ziołowych, również tych stosowanych przy przeziębieniach. Tak więc może warto było by zaopatrzyć się w te niedoceniane owoce już teraz?  W końcu na dobre rozpoczął się okres sprzyjający przeziębieniom. Z pewnością wielu z Was wykorzysta ich cenne właściwości. A to na dobrą rozgrzewkę w jesienno-zimowe wieczory

 

PRZEPIS NA NALEWKĘ Z OWOCÓW JARZĘBINY

Składniki:

1 kg owoców jarzębiny,

1/2 litra spirytusu,

2 szklanki przegotowanej wody,

1/2 kg cukru,

sok wyciśnięty z 1 cytryny,

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, sparzyć na sitku wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoiku cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 tygodnie. Zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.