BROKUŁY

Brokuły to duże ilości witaminy C, potasu, wapnia oraz żelaza. Wspomagają odporność organizmu. Dobrze więc kiedy częściej będą gościły na naszych talerzach. Zawierają również dużo błonnika i co najważniejsze są nisko kaloryczne, nadają się więc również jako składnik diet.

Brokuły nie powinny być długo przechowywane, gdyż po 3-4 dniach przechowywania w lodówce zaczynają kwitnąć i ich smak nie jest już taki jak być powinien. Dlatego zaraz po powrocie ze sklepu zabierzmy się za ich przygotowanie. Brokuły przed ich spożyciem należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie odkroić zielone różyczki od łodyg. Łodygi można obrać i pokroić i również zagotować. Tak przygotowany brokuł wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy parę minut, aż do zmięknięcia. Im dłużej gotujemy, tym nasze brokuły robią się coraz bardziej miękkie.  Aby brokuły miały ładny kolor, można dodać do wrzątku kilka kropli soku z cytryny. Bardzo dobre są również brokuły gotowane na parze.

 

Dzisiaj przepis na przepyszną zupę krem – brokuły w roli głównej.

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

kostka bulionowa

1 brokuł

natka pietruszki

śmietana 12 procentowa kwaśna.

Przygotowanie:

Kroimy cebulę i szklimy ja na złoty kolor w garnku na rozpuszczonym maśle. Dodajemy do tego posiekany czosnek. Brokuły gotujemy przez ok. 10-15 minut i gdy będą miękkie dodajemy do cebulki. To wszystko zalewamy 1/2 litra bulionu przygotowanego z kostki. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku i całość miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, zagotowujemy.

Krem gotowy.

Mozna podawać z pieczywkiem czosnkowym , grzankami, albo kuleczkami ptysiowym.

Polecam i życze smacznego.