Świeży ananas to bardzo smaczny i niskokaloryczny owoc, który świetnie smakuje w wielu potrawach.
Ważne jest, aby zakupiony ananas był dojrzały. Jak dobrze wybrać?
1. Ważny jest kolor: dojrzały ananas jest żółty – często prawie pomarańcz;
2. Liście powinny być zielone, trudne do oderwania; Jeżeli liście nie wyglądają zdrowo (mają plamy, są wysuszone, łatwo odchodzą od owocu) – zrezygnujmy z zakupu;
3. Skórka powinna być delikatnie miękka i gładka. Pomarszczony ananas z pewnością jest już przejrzały;
4. Ważny jest również zapach – bardzo delikatny słodkawy zapach pozwoli nam nabrać pewności, że nasz wybór jest idealny.
Kiedy zakupiliśmy smaczny, dojrzały ananas, przygotujmy teraz przepyszne ciasto – ananasowiec:
Składniki na biszkopt:
– 4 jaja
– 1 szkl cukru
– 1 szkl mączki ziemniaczanej
– 0,5 szkl mąki tortowej
– 1 płaska łyżeczka proszku
Sposób przygotowania:
Białko ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, mączkę, piec 20 min – 180 oC
Składniki na krem:
– 1 puszka ananasa
– 1 budyń śmietankowy
– 1 kostka masła
– 4 żółtka + białka
– 2 łyż cukru
Sposób przygotowania kremu:
Sok z puszki odlać(jeśli nie ma pełnej szklanki dolać wody), wymieszać w garnku z cukrem, budyniem w proszku, żółtkami, cały czas mieszać do zagotowania, do utartego masła dodać ostudzony budyń, i ananasy pokrojone w kostkę
Wierzch kokosowy:
4 białka ubić na sztywno, ze szklanką cukru i 20 dag wiórek.
Piec na papierze do pieczenia temp 180 stopni 15 min.
Biszkopt – krem – wierzch – polewa
Smacznego.
Przepis Ani z Jaworzna