Okres zabaw karnawałowych trwa.
Organizując imprezę powinnyśmy pokazać się jako perfekcyjne Panie domu. Ale dla nas nic prostszego.
Dzisiaj PORADNIK JAK PODAWAĆ DRINKI?
Przyjęło się, że szampana i wina musujące podaje się w kieliszkach wąskich. Najlepsze są te lekko zwężone od góry, tzw. tulipany. Dozwolone są również szampanki kłosy, czyli te łagodnie rozszerzony w górze.
Jeśli chodzi o wina wytrawne białe i różowe to podajemy je w kieliszkach dużych na wysokiej nóżce. Z kolei wina wytrawne czerwone podaje się w dużych kielichach, pękatych na nie zbyt dużych nóżkach. Kruszony oraz poncze podajemy w szklanej wazie i każdy nalewa sobie szklaną łyżką do szklaneczek lub do kieliszków koktajlowych.
1. w tym kieliszku podajemy wodę;
2. Kieliszek do wina czerwonego
3. Kieliszek do białego wina
4. pyszny szampan
5. kieliszek uniwersalny
Przed podaniem trzeba pamiętać o chłodzeniu alkoholu. Szampan, wina musujące powinny mieć temperaturę ok 8 – 10 stopni, natomiast wina czerwone ok 16 stopni.
Przy nalewaniu trunków trzeba kierować się paroma zasadami a mianowicie:
– gdy komuś nalewamy stajemy przy nim po prawej stronie,
– szyjka butelki nie może dotykać krawędzi kieliszka,
– szampana i wina nalewamy częściami, na początku odrobinę a potem do 3/4 wysokości lampki,
– wina białe i wytrawne nalewamy do połowy wysokości kieliszka
Również ważną kwestią jest to, jak pić?
– kieliszki z winami, które zostały schłodzone trzymamy za nóżkę,
– kieliszkami z winami nie schłodzonymi możemy trzymać albo za nóżkę albo za czaszę,
– wszystkie trunki pijemy pomału, aby dostrzec smak i aromat tych wyśmienitych napoii.
A jakie trunki podać?
Szampan jest idealny do wszystkiego, za jego pomocą wznosimy toasty. Pasuje do owoców oraz różnych deserów, a nawet do grilla. Bardzo często również spożywamy go przy owocach morza, kawiorze a także przy różnych przystawkach. Z truskawkami tworzy idealną parę.
Natomiast wino białe wytrawne pasuje do przekąsek i dań obiadowych, a zwłaszcza z rybami, serami, jajkami itd.
Wino czerwone wytrawne króluje przede wszystkim z mięsami, serami, grzybami.
Poncze i kruszony pasują do orzeszków, koreczków oraz różnych drobnych przekąsek.
Udanej imprezy – Magda