CIASTO ALA SNICKERS

Dzisiaj przedstawiam przepis na ciasto 'ala’ snickers. Pracy jest sporo, ale efekt …palce lizać:

Ciasto:

50 dag mąki, 20 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 2 łyżeczki miodu, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki sody, 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Masa orzechowa:

20 dag orzechów, 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu.

Masa jabłkowa:

1 kg kwaśnych jabłek, szklanka cukru, szklanka wody, 1 galaretka owocowa, 30 g żelatyny. Krem: 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 30 g masła, cukier waniliowy.
Ciasto:

Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z margaryną i dodać cukier. Następnie dodać rozrobioną sodę oraz pozostałe składniki, wyrobić ciasto i podzielić je na 3 części. Dwie części ciasta upiec w osobnych blaszkach, a trzecią część odłożyć.

 

Masa orzechowa:

Masło z cukrem oraz miodem rozpuścić w rondelku. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i smażyć ok. 3 minuty. Trzecią część ciasta przełożyć na blaszkę i ciasto posmarować gorącą masą orzechową. Ciasto wstawić do piekarnika i upiec.

 

Masa jabłkowa:

Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do garnka. Dodać cukier oraz wodę i smażyć ok. 10-15 min. Na koniec dodać suchą galaretkę oraz przygotowaną żelatynę. Krem: Pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka oraz obydwie mąki, wymieszać i wylać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć dodawać ostudzony budyń oraz cukier waniliowy.

Na pierwszy placek wyłożyć usmażone jabłka. Następnie położyć drugi placek i położyć na nim krem. Na kremie ułożyć placek z orzechami. Można polać ciasto polewą czekoladową.

Przepis Pani Ani (nadesłany)