Pogoda nas nie rozpiesza. Tęsknimy już za słońcem i pysznymi letnimi owocami. Póki co musimy się pocieszyć mrożonkami.
Dzisiaj zapraszamy do wypróbowania pysznego ciasta truskawkowego
Przygotowanie biszkoptu:
– 5 jajek ,
– 5 łyżek mąki pszennej ,
– 5 łyżek cukru ,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę i proszek do pieczenia a następnie ubić pianę z białek i dodać do całości koniecznie miaszając łyżką (ważne). Piec od 25 – 30 minut w 170 stopniach.
Krem Truskawkowy
Składniki: Truskawki mrożone 1 paczka
2 galaretki truskawkowe
2 śmietany kremówki 30% ( w woreczku)
2 łyżki cukru
Rozmrozić truskawki i rozgnieść (odlać wodę). Ubić śmietany na sztywno, ugotowac galaretki w 1/2 litra wody. Połączyć śmietane z truskawkami i wlać chłodną galaretkę oraz wsypać 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Wlać masę na biszkopt i wsadzić do lodówki. Biszkopt można przesmarować dżemem truskawkowym. Na wierzch potrzec gorzką czekoladę.
Życzę wszystkim smacznego