Mmmm mniam mniam, nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Nic więc dziwnego, że danie to doczekało się również swojego dnia. 9 luty – Międzynarodowy Dzień Pizzy. No w takim dniu zapominamy o dietach i delektujemy się smakiem pizzy. Pizzy – czyli ulubionego dania matematyków 😉 Okrąg dzielony na trójkąty i wkładany do kwadratowego pudełka-idealne połączenie.
Dlaczego właśnie 9 luty to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie udało nam się znaleźć. 9 luty jest 40 dniem w kalendarzu gregoriańskim. A 40 cm pizza to już całkiem fajny rozmiar. Może więc dlatego? Może z innego powodu? Najważniejsze, że to własnie dzisiaj możemy jeść pizzę bez tłumaczenia się ;).
Pizza chociaż większość z nas uważa, że jest daniem włoskim, to jednak Grecy jako pierwsi zaserwowali pizzę. Ta pierwsza pizza miała postać placka polanego oliwą z oliwek i była daniem spożywanym głównie przez ludzi ubogich. Jako szybkie i tanie jedzenie. Później podobne pizzy były wypiekane na kamieniu w Neapolu. W 1889 roku do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę –
pizzę, w której podstawowymi składnikami były:
- pomidory (czerwień),
- ser mozzarella (biel),
- bazylia (zieleń)
Składniki te miały reprezentować narodowe kolory Włoch. Na cześć królowej została ona nazwana Margherita i do dnia dzisiejszego jest to nazwa najprostszej pizzy z podstawowymi składnikami.
Istnieje wiele odmian pizz, które różnią się między sobą składnikami:
Pizza neapolitańska (pizza napoletana) – oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli z mleka bawolic. Pizza neapolitańska tradycyjnie występuje w trzech wariantach:
- marinara, zawierająca pomidory, czosnek, oregano i oliwę];
- Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę;
- Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia
Pizza sycylijska – zazwyczaj prostokątna, ser ukryty jest pod sosem, zawiera niewiele dodatków. We Włoszech nazywana sfincione[6].
Pizza capricciosa ze składnikami: ser mozzarella, pieczona szynka, grzyby (m.in. pieczarki), karczochy i pomidory; w niektórych wersjach pizzy są stosowane takie składniki, jak szynka parmeńska, oliwa z oliwek, oliwki, bazylia czy jaja;
Jednak podstawą dobrej pizzy jest oczywiście ciasto. Przepis na idealne ciasto i pyszną pizzę znajdziecie w dziale KULINARIA
Dobra pizza potrafi zastąpić i obiad i kolację. 9 lutego w Międzynarodowy Dzień Pizzy możemy jeść to danie w dowolnej ilości bo jak głosi przesąd, nie będzie miała wpływu na naszą wagę. Więc cóż …. smacznego 😉