Do Świąt Wielkanocnych pozostał tydzień. To idealny moment, aby przygotować już pierwszy wypiek, który pojawi się na naszym stole. Można, a nawet powinno się go zrobić wcześniej, bo z każdym dniem jest pyszniejszy. Miodownik – bo o nim mowa, to chyba moje ulubione ciasto i jakoś tak się przyjęło, że pieczemy go tylko na święta. A szkoda
Miodownik jest pysznym ciastem i zdecydowanie częściej powinien pojawiać się w moim domu :). Tylko co z dietą? 😉 Ale przecież przez święta dieta nie może obowiązywać, więc spokojnie możemy sobie pozwolić na rozpieszczenie kubków smakowych. No to do dzieła.
Co będziemy potrzebować?
Produkty na ciasto:
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 duże jajka
- 30 g masła
- 5 łyżek miodu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody
Te składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Dzielimy ją na 4 części, każdą rozwałkowujemy i pieczemy na prostokątnej blaszce 20*30 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 10 minut. Nasze placki muszą mieć piękny, złoty kolor.
Produkty na krem:
- 1 litr mleka 3,2 %
- 10 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła
Kaszę mannę gotujemy na mleku i studzimy. Ucieramy masło z cukrem i powoli dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Teraz smarujemy przygotowanym kremem placki i układamy jeden na drugim.
Aby ciasto było jeszzze lepsze, można również na zmianę smarować placki kremem i masą kajmakową. No w końcu to święta to możemy poszaleć. Górę ciasta polewam roztopioną czekoladą. Moja Mama, która jest bardziej cierpliwą osobą dodaje na górę masę orzechową. No wtedy to ciasto jest przepyszne (bo moje tylko pyszne).
Masa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100g cukru
- 120 g masła (lub margaryny)
- 2 łyżki miodu
Masło roztapiamy i mieszamy z miodem i cukrem. Orzechy siekamy i smażymy na małym palniku przez ok 3 minuty. Wsypujemy je do masła i miodu i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowaną masą smarujemy jeden placek (surowy) i całość pieczemy w piekarniku przez ok 15 minut.
Mam nadzieję, że to ciasto zasmakuje Wam tak, jak smakuje mi.
Smacznego