Lato kojarzy nam się z wakacjami, urlopem, wodą, ale i z … lodami! Uwielbiają je dzieci i dorośli. A najlepiej smakują te przygotowane w domu. Poza tym, że wiemy co w nich jest (przecież nie dodajemy żadnych sztucznych substancji „E”), to wspólne przygotowywanie to doskonały moment, by pobyć chwilę razem. Poniżej 4 przepisy na zdrowe, domowe lody.
4 przepisy na domowe lody (bez cukru)
Lody mango
Składniki:
- 2 szklanka obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki mango
- 50 ml mleka kokosowego
- opcjonalnie: łyżka miodu lub ksylitolu
Przygotowanie:
Mango zamrażamy minimum 3 godziny. Następnie zmrożone owoce wsypujemy do miski. Blendujemy do osiągnięcia kremowej konsystencji. Powoli dolewamy mleko. Miksujemy jeszcze moment. Na końcu lody dosładzamy. Przekładamy do pucharków i posypujemy domowym musli lub świeżymi owocami, np. truskawkami.
Lody jagodowe
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód
- 150ml jogurtu naturalnego bez cukru
- 150ml mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu, syropu z daktyli albo stewii
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy widelcem jagody i słód. sDodajemy mleko kokosowe i jogurt. Dokładnie mieszamy i przelewamy do dużego naczynia, które można zamrażać. Wkładamy na noc do lodówki. Rano lody są gotowe!
Lody nutella
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe organiczne banany
- ⅓ filiżanki Paleo Nutella (poniżej przepis)
Przygotowanie:
Składniki miksujemy blenderem. Przekładamy do naczynia, które można zamrażać. Wkładamy na min. 4 godziny do zamrażalki. Gotowe.
Paleo Nutella
Składniki:
- 2/3 szklanki orzechów laskowych
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka naturalnego kakao
- ½ filiżanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki + 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Orzechy laskowe moczymy w wodzie przez noc, a następnie odcedzamy i dobrze wypłukujemy.
Następnie wsypujemy orzechy do miski, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, olej kokosowy i syrop klonowy. Blendujemy do uzyskania konsystencji pasty. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy po łyżce wody. Masę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Lody truskawkowe
Składniki:
- ok. 350 g truskawek (wcześniej zmrożonych)
- mleka roślinnego, np. kokosowego, migdałowego, sojowego
- szczypta ksylitolu lub innego słodu, np. miodu albo syropu daktylowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w misce, blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do pucharków. Gotowe.