Wybór lokalnych i sezonowych produktów to nasz wkład w ochronę natury. Owoce i warzywa sezonowe mogą na wiele sposobów zagościć w diecie naszej rodziny i wzbogacić nasze życie.
Korzyści z sezonowości
Warto eksperymentować w kuchni, zwłaszcza z produktami sezonowymi. Możemy się wiele nauczyć a przy okazji świetnie bawić podczas przyrządzania posiłków w rodzinnym gronie. Oto kilka zalet jedzenia sezonowego:
- smak – owoce i warzywa są zbierane w czasie szczytu sezonu wegetacyjnego, dlatego ich smak jest świeży i aromatyczny.
- środowisko – uprawiane w naturalnych warunkach, bez pestycydów i innych szkodliwych nawozów
- odżywianie – niektóre owoce i warzywa mogą być uprawione tylko podczas określonej pory roku. Kupując je poza sezonem, prawdopodobnie zostały zebrane dużo, dużo wcześniej. Taki owoc czy warzywo z każdym dniem traci cenne składniki odżywcze. A co dopiero po kilku miesiącach.
- wsparcie dla miejscowych rolników – najczęściej dostarczają je do sklepów lokalni plantatorzy. My kupując je wspieramy rodzime gospodarstwa.
Jak kupować w sezonie?
Wiele zależy od tego, w jakim rejonie kraju mieszkasz. Zwróć uwagę także na to, jakie owoce i warzywa są sezonowe w innych krajach. Polscy sprzedawcy oferują je w swoich sklepach. Wtedy też mamy większą gwarancję ich świeżości oraz tego, że dotarły do Polski niedawno (podczas sezonu). Warto sprawdzić tzw. kalendarz sezonowy i wybierać produkty, które zbierane są podczas aktualnie trwającej pory roku. Pamiętaj także, że niektóre owoce i warzywa wydają plony dwa razy w roku, a tym samym są dostępne przez dłuższy czas na rynku. Zioła natomiast możesz mieć świeże przez cały rok. Wystarczy założyć ogródek na parapecie okna. Oto kilka propozycji na poszczególne pory roku. Warto uwzględnić te produkty planując posiłki dla całej rodziny.
WIOSNA
Morele, karczochy, rukola, szparagi, buraki, marchew, bób, koper, czosnek, grejpfrut, cebula, pory, cytryny, sałata, mięta, pokrzywa, pomarańcze, pietruszka, zielony groch, groszek, rzodkiewki, rabarbar, szpinak, dymka, truskawki, słodka cebula, rzepa.
LATO
Jabłka, morele, awokado, bazylia, papryka, jeżyny, jagody, marchew, wiśnie, ciecierzyca, kukurydza, ogórki, oberżyny, figi, czosnek, agrest, winogrona, cebula, zioła, sałata, mango, melony, nektarynki, brzoskwinie, groszek, śliwki, rzodkiewki, maliny, rabarbar, szpinak, dymka, truskawki, dynie, słodka cebula, pomidory , arbuzy, cukinia i kwiaty.
JESIEŃ
Jabłka, karczochy, rukola, buraki, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, seler naciowy, bakłażan, cykoria, koper, figi, czosnek, winogrona, zielona cebulka, zioła, chrzan, kapusta włoska, kalarepa, por, sałata, grzyby, cebula, buraki, gruszki, granaty, ziemniaki, dynie, rzodkiewka, brukiew, szpinak, słodkie ziemniaki, rzepa, dynia, cukinia, kabaczek.
ZIMA
Buraki, brokuły, brukselka, kapusta, karczochy, marchew, kalafior, seler naciowy, klementynki, cykoria, koper, grejpfrut, zioła, chrzan, pory, cytryny, mandarynki, pomarańcze, pasternak, gruszki, brukiew, słodkie ziemniaki, rzepa.