Z serii szybki obiad – dzisiaj zapiekane ziemniaki z boczkiem i cebulą. Danie szybkie w wykonaniu, proste i bardzo dobre. Sezon młodych ziemniaczków już tuż, tuż więc warto zapamiętać ten przepis. Ale i z tych, które teraz są do kupienia, również danie wyjdzie bardzo smaczne.
Co będziemy potrzebować?
- 6 ziemniaków – oczywiście wszystko zależy od naszego apetytu i ilości osób, które chcemy nakarmić;
- 30 dkg boczku wędzonego;
- dwie duże cebule;
- pęczek szczypiorku;
- trzy ząbki czosnku;
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, tymianek. Możemy również skorzystać z gotowej mieszanki ziół do ziemniaków firmy PRYMAT.
- oliwa;
Przystępujemy do działania:
Mamy już wszystkie potrzebne składniki, zabieramy się za gotowanie. Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką i nie obierając kroimy na księżyce. Jeżeli do naszego przepisu nie wykorzystujemy młodych ziemniaczków, polecam je jednak najpierw obrać. Tylko skórka młodych ziemniaczków ma ten specyficzny, przepyszny smak.
W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy nasze ziemniaczki. Gotujemy tak na małym ogniu ok 5 minut. Ziemniaczki wyciągamy, obsypujemy przyprawami i układamy na blaszce, którą wcześniej musimy skropić oliwą. Do ziemniaków dodajemy pokrojony w „krateczkę ” (jak mówi moja córka) boczek wędzony i cebulkę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Przed podanie posypujemy świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.
Danie szybkie i bardzo, bardzo pyszne. Można oczywiście przepis zmodyfikować dodając kilka grzybków. Palce lizać 😉 .
Tak przygotowane ziemniaczki smakują w wersji solowej, ale oczywiście mogą służyć również jako dodatek do różnego rodzaju mięs.
Smacznego :).