JAJKA FASZEROWANE

Jajka faszerowane, to przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu. Jest masę różnych przepisów na jajka faszerowane, różne są składniki, którymi możemy faszerować, ja jednak najbardziej lubię jajka faszerowane, zasmażane w skorupce.  To popisowe danie mojej Mamy, mam nadzieję że Wam również przypadnie do gustu. 

Najpierw zakupy. Co potrzebujemy?

1.  6 sztuk jajek w rozmiarze L;

2. kostkę masła;

3. pęczek pietruszki zielonej;

4. 4 duże pieczarki;

5. sól i pieprz.

Przygotowanie: ok 30 minut; 

Jaka dokładnie myjemy, najlepiej miękką szczoteczką, delikatnie masując skorupkę, pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy. Kiedy woda się zagotuje, gotujemy jeszcze 8 minut i jajka mamy gotowe. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie możemy przygotować sobie pieczarki, które myjemy i drobniutko siekamy. Najlepiej wykorzystać do tego celu blender. Na patelni rozpuszczamy masełko i wrzucamy pieczarki, lekko podsmażamy, dodajemy drobniutko posiekaną pietruszkę.

Teraz najtrudniejszy moment, musimy ostrożnie (baaardzo ostrożnie) poprzecinać jajka, tak aby nie uszkodzić skorupek. Potrzebujemy do tego ostrego noża i cierpliwości. Z poprzecinanych połówek jajek wydrążamy jajka, które również drobno siekamy i mieszamy z pieczarkami i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowaną masę wkładamy do naszych skorupek.

Rozgrzewamy masło na patelni i układamy nasze jajka skorupkami do góry na patelni, aby się ładnie zasmażyły.

I gotowe. Przekładamy nasze jajka na duży talerz i podajemy na stół. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam ta prosta w wykonaniu i pyszna przekąska. Oczywiście myślę, że pobawicie się w kreatywne gospodynie i wymyślicie swój skład farszu. Ja czasami dodaję szynkę, czasami paprykę, ale muszę stwierdzić że wersja opisana w tym przepisie smakuje mi najbardziej.  Jeżeli jednak uda Wam się wyczarować jakiś niesamowity smak – piszcie.