PRZEPIS NA CIASTO Z DYNI

Dynia to warzywo, o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Miąższ dyni możemy wykorzystać do przygotowania pysznej zupy – kremu, do racuchów, do ciast. Również pestki znajdą swoje zastosowanie – dodane do sałatek nadają im specyficzny smak. 

Dynia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, kwas foliowy, B-karoten, potas, wapń,  fosfor i witaminy z grupy B. I to co najważniejsze – pomaga w odchudzaniu. I to chyba jest najważniejszy powód, dla którego należy często korzystać w kuchni z tego warzywa, szczególnie że nie traci ona swoich właściwości nawet po obróbce termicznej.

Dzisiaj przedstawiamy przepis na ciasto z dyni:

Co będzie nam potrzebne:

– 2 szklanki startej dyni;

– 1 szklanka cukru;

– 1 szklanka oleju;

– 2 szklanki mąki;

– 4 jajka;

– 1/2  proszku do pieczenia;

– 2 łyżeczki cynamonu;

– 1 cukier waniliowy;

Sposób wykonania:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej i mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Do masy dodać startą dynię i delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.

Po ostygnięciu, można polać ciasto polewą:

w małym rondelku rozpuścić jeden serek topiony (złoty ementaler) wymieszany z pół szklanki cukru pudru. Konieczne jest energiczne i ciągłe mieszanie zanim serek się nie rozpuści i nie połączy z cukrem w jedną masę.

W okresie kiedy dynia nie jest dostępna, można ją zastąpić marchewką. Ciasto smakuje troszkę inaczej, ale jest równie pyszne.

Smacznego.