Dzisiaj zachęcamy Was do wypróbowania przepisu naszej koleżanki Oli – na mega szybkie ciasto brzoskwiniowe, które zawsze się udaje. Nie wiem jak to jest, ale tyle osób już je wypróbowało i zawsze pełen sukces. Przy tym ciasto jest przepyszne. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Przepis na pyszne ciasto brzoskwiniowe:
Co będzie nam potrzebne na ciasto brzoskwiniowe:
– 2,5 szklanki mąki;
– 1,5 szklanki cukru;
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 1 cukier waniliowy;
– 1 szklanka maślanki;
– 0,5 szklanki oleju;
– 3 całe jajka;
– 1 duża puszka brzoskwiń;
Kruszonka na ciasto brzoskwiniowe (i nie tylko):
– 6 łyżek mąki;
– 3 łyżki cukru;
– 60 g masła.
Kiedy mamy już przygotowane produkty, działamy. Włączcie już piekarnik i nagrzejcie do temperatury 170 C. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, przygotujcie ciasto.
W dużej misce musimy wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia. Do drugiej misce łączymy ze sobą: maślankę, olej i roztrzepana jajka. Łączymy składniki z dwóch misek aż powstanie gładka masa.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone brzoskwinie.
Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę, aż utworzą się grudki, i posypujemy nimi ciasto.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 C.
Nie wiem czy uda Wam się wytrzymać aż ciasto wystygnie, bo wygląda i pachnie tak apetycznie, że ciężko jest się opanować.
Przygotowanie ciasta trwa ok. 10 minut. Jest to więc również idealny przepis na ciasto, dla niezapowiedzianych gości. Wystarczy zarobić, wstawić do piekarnika i za godzinkę macie gotowe, przepyszne ciasto.
Smacznego.