MASCARPONE Z JAGODAMI

Na targowiskach już coraz więcej świeżych, pysznych owoców.

Jeszcze chwilkę i pojawią się pyszne jagody, które smakują chyba wszystkim.

Dzisiaj przepis na przepyszny deser mascarpone z jagodami.

Składniki:
150g jagód,
2 łyżki drobnego cukru,
4 okrągłe biszkopty,
4 łyżki cukru pudru,
250g sera mascarpone,
3 łyżki śmietany kremowej,
sok z 1/2 cytryny.

Przyrządzanie:
Jagody wrzuć do rondla, posyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż cukier dobrze się rozpuści a owoce puszczą sok. Odstaw do wystudzenia. Sok z połowy cytryny zmieszaj z cukrem pudrem. Do lukru dodaj ser mascarpone i śmietanę kremówkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na dno czterech pucharków połóż po jednym biszkopcie, przełóż gęstą masę, polej jagodami wraz z syropem.
Na dnie pucharków zamiast całych biszkoptów można położyc połamane, wymieszane z serową masą. Jeżeli będzie za gestą, trzeba dodać śmietany.

Smacznego.